n00b With new china motor stumped

Discussion in 'Motorized Bicycle General Discussion' started by ToxicRat, Jan 25, 2014.

  1. Greg58

    Greg58 Well-Known Member

    Joined:
    May 1, 2011
    Messages:
    2,881
    Likes Received:
    63
    Since you know it is firing it may be your fuel mix, you said you added more oil in the first post. I would empty the tank and carb and fill it with 24/1 mix, 5oz to a gallon.
     
  2. ToxicRat

    ToxicRat New Member

    Joined:
    Jan 21, 2014
    Messages:
    43
    Likes Received:
    0
    I have, i was messing with wiring and got it running again. Every time it dies there is no spark amd there is always spark before iget on it. I think It is the blue wire from the magneto, When mess with it Sometimes i get my spark back
     
  3. Greg58

    Greg58 Well-Known Member

    Joined:
    May 1, 2011
    Messages:
    2,881
    Likes Received:
    63
    Are you still using the brass looking push together connectors? Sometimes they do not make good connection. If the connector is not the problem use your meter to test the blue wire, set it to ohms and touch the leads together to check meter operation then touch one lead to the end of the blue wire and the other to the solder joint on the coil. The meter should zero out or the needle should swing , move the wire around and see if you loose the connection. On one bike I had a new kill switch that the wire was broke inside so it could happen on a magneto.
     
  4. ToxicRat

    ToxicRat New Member

    Joined:
    Jan 21, 2014
    Messages:
    43
    Likes Received:
    0
    It is totally the wire connection on the magneto
     
  5. crassius

    crassius Well-Known Member

    Joined:
    Sep 30, 2012
    Messages:
    3,514
    Likes Received:
    48
    sometimes those mag connections need to be resoldered
     
  6. ToxicRat

    ToxicRat New Member

    Joined:
    Jan 21, 2014
    Messages:
    43
    Likes Received:
    0
    The whole Blue wire and circular metal peace came lose And off of the coil. Where Should it be soldered Back On to? i will try to get a good pic
     
  7. ToxicRat

    ToxicRat New Member

    Joined:
    Jan 21, 2014
    Messages:
    43
    Likes Received:
    0
    when the wire fell off I took the covering off the coil, the ring that you see on the top of the coil is where the wire was positioned. I didn't see any sign of it being soldered to anything On the coil but did on the wire. zpt
     

    Attached Files:

  8. Greg58

    Greg58 Well-Known Member

    Joined:
    May 1, 2011
    Messages:
    2,881
    Likes Received:
    63
  9. 2door

    2door Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Sep 15, 2008
    Messages:
    16,301
    Likes Received:
    26
    To repeat what I posted in the other thread you posted in, throw that coil away and order a new one. Removing the outer wrapping and insulation probably did more damage to it. Just replace it and then your engine will run again.

    Tom
     
  10. ToxicRat

    ToxicRat New Member

    Joined:
    Jan 21, 2014
    Messages:
    43
    Likes Received:
    0
    Thanks again two door, i just filed it in the round file. Its been a long process but ive got it figured out finally. I am ordering a magneto from the link greg posted. I will post results
     
  11. crassius

    crassius Well-Known Member

    Joined:
    Sep 30, 2012
    Messages:
    3,514
    Likes Received:
    48
    yep, I've taken coils apart & they're just too cheap to buy to try to fix one : (
     
  12. rogergendron1

    rogergendron1 New Member

    Joined:
    Sep 18, 2013
    Messages:
    882
    Likes Received:
    0
    this is going to sound real stupid but I'll try and check your switch just unplug it and see if the bike start with the power switch un pluged.....

    if the bike starts up fine with the kill switch unplugged then what has happened is you got water in the switch or the cheap switch broke.

    the switch on my bike stops working every single time it gets water in it, and the exact same thing happens it'll just cut off and die, and I will not be able to start it again until I will go and play with the switch or disconnect it. finally I did away with the switch all together and installed a real one, I had to do that because the vibration from the bike was causing the switch to vibrate around and cut the bike off and on while I was driving.

    when your bike cuts off while driving the first thing you should check the switch in order to check it all you have to do is disconnected and see if the bike starts back up if it does and the swhich is the problem.

    if the switch is fine then you can move on to the spark plug boot in the magneto. it has been my experience that the CDI box hardly ever fails I am still on my first CD I am on my second engine it has over 4000 miles on it and it still in perfect workingorder
     
  13. ToxicRat

    ToxicRat New Member

    Joined:
    Jan 21, 2014
    Messages:
    43
    Likes Received:
    0
    Thanks again to all who helped me, glad i found the Problem. Couldn't have done it without you all. Since i learned how to resize pictures i will put one of my bike up here. Id like to see some you guys built too!
     

    Attached Files:

  14. ToxicRat

    ToxicRat New Member

    Joined:
    Jan 21, 2014
    Messages:
    43
    Likes Received:
    0
    .wee.okay everybody so I got it running. It turned out to be the magneto coil, I just replaced it and got a new bicycle. got her running like a champ now thanks again everyone .shft.
     
  15. ToxicRat

    ToxicRat New Member

    Joined:
    Jan 21, 2014
    Messages:
    43
    Likes Received:
    0
    I just remembered I can post a picture. here she is
     

    Attached Files:

  16. mapbike

    mapbike Active Member

    Joined:
    Mar 14, 2010
    Messages:
    5,380
    Likes Received:
    1
    You did a nice job and that is a quality looking bike, keep a close eye on those fenders, a fender comes loose and it can spell major wreck sometimes so really keep on top of the fender bolts.

    Map
    .wee.
     
  17. ToxicRat

    ToxicRat New Member

    Joined:
    Jan 21, 2014
    Messages:
    43
    Likes Received:
    0
    Thanks for the advice and the complement on the bike
     
  18. mapbike

    mapbike Active Member

    Joined:
    Mar 14, 2010
    Messages:
    5,380
    Likes Received:
    1
    You're very welcome bro, ride safe and enjoyyour creation..... you did a fine job putting that bike together from what I can see.

    Istillhave andride my first build, it has several changessince the first state but itsstill running strong after 2000+ miles and its a pleasure to ride.

    Map
    dnut
     
  19. Greg58

    Greg58 Well-Known Member

    Joined:
    May 1, 2011
    Messages:
    2,881
    Likes Received:
    63
    I'm glad it is running again, I have the Schwinn oversize seat on one of my bikes. That seat makes long rides less painful.
     
  20. Intrepid Wheelwoman

    Intrepid Wheelwoman New Member

    Joined:
    Oct 29, 2011
    Messages:
    2,831
    Likes Received:
    0
    Your bike looks really cool with those red tyres. :)
     

Share This Page