New to Forum. I have Titan XC Engine Kit

Discussion in 'Introduce Yourself' started by KAM, Jul 2, 2008.

  1. KAM

    KAM New Member

    Joined:
    Jun 30, 2008
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    I am new to the forum. I have read several threads and found the information helpful and entertaining. With the insistance from a fellow motorized bike owner, I have decided to join the forum...

    I have been riding my 1989 model Diamond Back bicycle with the Titan XC engine kit for a few days now. I have burned a little over a tank. I guess I have driven about 40 miles. I am pleased so far. I bought the kit so I could ride my bike to work and church which are both within 7 miles from home. I would appreciate some help with the following.

    1. I have an oil leak that appears to be coming from the power take-off attached to the centrifugal clutch. What kind of oil goes in this little gearbox? Have others had this problem? I have tried to contact Dacs but no one has answered the phone in the past two days.
    2. How long is the break in period for this motor? I am ready to run full throttle but do not want to do so too soon.
    3. I have had to tighten the chain 5 times already. Should I be concerned?

    Thanks in advance.
     
  2. NunyaBidness

    NunyaBidness Active Member

    Joined:
    Jun 29, 2008
    Messages:
    1,062
    Likes Received:
    1
    hey KAM welcome to the site
    I dunno bout your #'s 1+2, but #3 chains will 'stretch' with use, this is normal with a new chain as all the little parts are settling into place. You may need to take another link or two out before it is fully settled but give it some time by using the tensioner to increase tension. Some people just use the tensioner but I don't like the look and plan on having proper tension in my chain without a need for a tensioner. thats just my personal preference ymmv
    good luck with your ride and I'm sure one of the more experienced folks will be around soon enough:ride2:
     
  3. paul

    paul Active Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    5,536
    Likes Received:
    10
    high kam. check on the motor below where you put the oil is a nut. tighten that. it is for draining the oil and i know i had to tighten mine, most likely the oil is coming out thier slow and apears to be dripping from the other part. if it is coming from the power take off i am not sure for i just went with what came with the kit. break in i am not sure. i have a couple hundred miles on mine and i never really babied it but i never keep at full throttle long distances. i try to keep changing it every so often. 3rd the chain. make sure everything is mounted secure and your mount is not moving. new chains do loosen for a while then finnally stop. try to email dax and see if you get an answer that way. i think he may be on the road but i am sure he is checking is email. hope that helps and glad to have you with us
     
  4. Dave31

    Dave31 Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2008
    Messages:
    11,207
    Likes Received:
    16
    Welcome Kam to the forum, glad you joined us :D
    Sorry, I have no experience with the Titan :(
    :ride2:
     
  5. KAM

    KAM New Member

    Joined:
    Jun 30, 2008
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Thanks for all the replies.

    I reached Dacs by phone today and got my answers. The oil is weeping not leaking. It will stop when the oil reaches the proper level.

    The break in period will last until 300-400 miles.
     
  6. paul

    paul Active Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    5,536
    Likes Received:
    10
    great glad you got everything worked out!
     
  7. Skyliner70cc

    Skyliner70cc New Member

    Joined:
    Mar 8, 2008
    Messages:
    138
    Likes Received:
    0
    if you have an oil seal that is leaking, a good additive to use before replacing the seal is called auto-rx. This product has outstanding user reviews on BITOG (google it) and it saved me a ton of hassle in replacing a leaking rear main seal on my wife's 06 Jeep Liberty CRD.
     
  8. Dave31

    Dave31 Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2008
    Messages:
    11,207
    Likes Received:
    16
    Thank's for letting us know Kam, now we can share that info with future members who have the save problem :)
    :ride2:
     
  9. Steve Crutchfield

    Steve Crutchfield New Member

    Joined:
    Jun 15, 2008
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Glad you joined. Keep on posting.
     
  10. eDJ

    eDJ New Member

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    531
    Likes Received:
    0
    Welcome Kam, I'm new myself. You sound like you know some stuff and could benefit this forum. I hope to read more of your post. :)
     
  11. nogoodnic

    nogoodnic New Member

    Joined:
    Jan 29, 2008
    Messages:
    509
    Likes Received:
    0
    Hello Kam, welcome aboard. Enjoy the ride...Kelly:ride2:
     
  12. Joshua

    Joshua New Member

    Joined:
    Jun 8, 2008
    Messages:
    74
    Likes Received:
    0
    kam how hard was it to mount that motor up, I'm looking at getting one sometime down the road. Let us know how it runs. Also, welcome and you won't be disappointed you joined, tons of help.
     

Share This Page