Sudden cut out and wont start

Discussion in '2 Stroke Bicycle Engines & Kits' started by ninjaplatypus42, Jan 30, 2017.

  1. ninjaplatypus42

    ninjaplatypus42 New Member

    Joined:
    Mar 16, 2016
    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    This is a stock (except for spark plug) 60cc flyinghorse engine. It's run perfectly for over a year as a daily driver to school and work. I was idling at a stop light today after filling the tank up and it cut out. Just like if i had hit the kill switch. She wont start at all just turns over and turns over and as soon as i stop pedaling stops turning. It's too dark to do anything tonight so I'd like some suggestions o what could be wrong for the morning. Anything will help, thanks!
     
  2. Chaz

    Chaz Active Member

    Joined:
    Jun 3, 2012
    Messages:
    913
    Likes Received:
    36
  3. ninjaplatypus42

    ninjaplatypus42 New Member

    Joined:
    Mar 16, 2016
    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Thanks, I borrowed a neighbor's head lamp so i've trouble shooting. Gas seems to only fill the tube halfway but then stops. Then with the tube not connected it flows freely. This seems to be problem unless it has always done that i've never noticed it. Could this be a jam in the carb maybe?
     
  4. Kartooo

    Kartooo Member

    Joined:
    Nov 18, 2016
    Messages:
    177
    Likes Received:
    0
    there is a drain screw on you carb bowl. back it out a few turns and see if fuel runs out with the petcock open.
     
  5. ninjaplatypus42

    ninjaplatypus42 New Member

    Joined:
    Mar 16, 2016
    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Fuel drips out pretty quick a couple turns out so I guess that means it's getting fuel? I noticed my CDI boot is pretty loose so I'm going to check the spark to see if it's just not connecting properly.
     
  6. ninjaplatypus42

    ninjaplatypus42 New Member

    Joined:
    Mar 16, 2016
    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Not getting spark. It's odd that it stopped working while i was at idle and not rattling around or something but i think that's definitely the issue. Thanks guys.
     
  7. Kartooo

    Kartooo Member

    Joined:
    Nov 18, 2016
    Messages:
    177
    Likes Received:
    0
    bad kill switch ? try it un-plugged
    mag get wet ?
     
  8. Venice Motor Bikes

    Venice Motor Bikes Custom Builder / Dealer/Los Angeles

    Joined:
    Mar 20, 2008
    Messages:
    6,167
    Likes Received:
    15
    It sounds like the magneto burned out... Try replacing that first.




    This is what you need...
     

    Attached Files:

    #8 Venice Motor Bikes, Jan 31, 2017
    Last edited: Jan 31, 2017
  9. ninjaplatypus42

    ninjaplatypus42 New Member

    Joined:
    Mar 16, 2016
    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Can you visually tell if it's the magneto? Or electrically?
     
    #9 ninjaplatypus42, Jan 31, 2017
    Last edited: Jan 31, 2017
  10. Venice Motor Bikes

    Venice Motor Bikes Custom Builder / Dealer/Los Angeles

    Joined:
    Mar 20, 2008
    Messages:
    6,167
    Likes Received:
    15
    When the spark goes out in these engines, 99.999% of the time it's because the magneto went out.
     
  11. ninjaplatypus42

    ninjaplatypus42 New Member

    Joined:
    Mar 16, 2016
    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    I'll replace the magneto as well then. Over a years constant use out of a ten dollar parts isn't bad at all :p
     
  12. Kartooo

    Kartooo Member

    Joined:
    Nov 18, 2016
    Messages:
    177
    Likes Received:
    0
    these cheap little china mtrs amaze me....
    lately every ride i gain more trust in them and drive further.
    do you have a guesstimate of how many miles you have on it ?
    i searched but could not find a thread on how many miles people have on these mtrs.
    are there any documented cross country journeys ?
    they are small enough that you could carry a spare mtr in a saddlebag.
    i guess if you don't beat on them the bike wears out before the mtr !!
     
  13. crassius

    crassius Well-Known Member

    Joined:
    Sep 30, 2012
    Messages:
    3,383
    Likes Received:
    35
    most mags read a little more than 300ohm from blue to ground (really old ones are 250, some new ones are 480)
     
  14. ninjaplatypus42

    ninjaplatypus42 New Member

    Joined:
    Mar 16, 2016
    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Kartooo, I'd geustimate around 2000 miles. This is the first thing that's really gone wrong with it so far, and I keep my bike outside (not by choice) and ride it every day so it gets pretty beat. If you aren't stupid with them and don't try to cruise at 40 they last pretty well IMO. Crassius; thanks ill check.
     
  15. Jesse Marshall

    Jesse Marshall New Member

    Joined:
    Jan 31, 2017
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Don't overlook the fact he filled up his tank check the plug and always make sure you shake up your gas very well. I had that happen once. Drain the gas if the plug is black from the tank and carburetor replace plug fill gas give it a shot then take it from there.
     
  16. Kartooo

    Kartooo Member

    Joined:
    Nov 18, 2016
    Messages:
    177
    Likes Received:
    0
    good for you, these little china mtrs amaze me.
    maybe the weather took it's toll on the mag.
    i silicone my cover and the lead in plug to keep the weather out.
    never push mine, there is a sweet spot where everything goes smooth.
    around 1/3 throttle is where i keep em at.
    hopefully the new mag cures it.
     
  17. ninjaplatypus42

    ninjaplatypus42 New Member

    Joined:
    Mar 16, 2016
    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Replaced the CDI because the spark plug boot was loose anyways which didn't fix the problem and just replaced the megneto and she runs perfect again. Thanks guys :)
     
  18. Kartooo

    Kartooo Member

    Joined:
    Nov 18, 2016
    Messages:
    177
    Likes Received:
    0
    YAY !! love to hear happy endings. dance1
     
  19. Venice Motor Bikes

    Venice Motor Bikes Custom Builder / Dealer/Los Angeles

    Joined:
    Mar 20, 2008
    Messages:
    6,167
    Likes Received:
    15
    Like I said.... 99.999% of the time it's a bad magneto. ;)

    Glad you got it going again! (^)
     
  20. Jroge1523

    Jroge1523 New Member

    Joined:
    Aug 28, 2017
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    That happened to me twice both magneto i ride to work everday and back 25 miles 6 days a week so i have had my fair share of problems its the magneto
     

Share This Page