I have a pretty new Chinese 49 engine. Was starting easy. Now it is tough to get started

Chrisbull420

New Member
Apr 20, 2020
29
3
3
38
It seems like I don't hear anything in the chamber doing anything. It will eventually start. But I don't don't why all of a sudden it's tough to start. Almost sounds like nothing is happening when I try to start it, but it will eventually start. What's wrong with it? I'm new at this bike engine kit
 

Bikeguy Joe

Godfather of Motorized Bicycles
Jan 8, 2008
11,843
235
63
up north now
Start with the easy stuff- Check/clean/change the plug. Use a good one, like an NGK B6hs.
Make sure your air filter is clean.
Mix some fresh fuel (NOT IN THE TANK) at 32-40:1, NOT 16:1.
Check all your wiring.

Report back here with your results.
 

Chrisbull420

New Member
Apr 20, 2020
29
3
3
38
Start with the easy stuff- Check/clean/change the plug. Use a good one, like an NGK B6hs.
Make sure your air filter is clean.
Mix some fresh fuel (NOT IN THE TANK) at 32-40:1, NOT 16:1.
Check all your wiring.

Report back here with your results.
 

Chrisbull420

New Member
Apr 20, 2020
29
3
3
38
Thank you, ...so I had to go with ngk b5hs, the store near me didn't have the b6hs in stock. Man, what a world of a difference!!!! I have to check to see if it's running now that it's so quiet , thank you very much!!!!
 
  • Like
Reactions: Bikeguy Joe

Chrisbull420

New Member
Apr 20, 2020
29
3
3
38
So I rode into work today, no issues. Actually pleased with the ride. I go to leave and I can't get it started. What am I doing wrong? Please help me bro