Engine bogs when first started but works fine a few seconds later.

Discussion in 'Motorized Bicycle General Discussion' started by Hacksawdecap, Aug 22, 2011.

  1. Hacksawdecap

    Hacksawdecap New Member

    Joined:
    Jul 20, 2011
    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Is this normal? I'm guessing it's the carb trying to get fuel...a few second later or if I pull the clutch leveler it runs perfectly and never bogs.
     
    #1 Hacksawdecap, Aug 22, 2011
    Last edited: Aug 22, 2011
  2. Texhun

    Texhun New Member

    Joined:
    Aug 2, 2011
    Messages:
    322
    Likes Received:
    0
    You guessed right your engine is starving for gas. What kind of carb are you using currently?
     
  3. Hacksawdecap

    Hacksawdecap New Member

    Joined:
    Jul 20, 2011
    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    the new performance carb, the one with the red filter. It's strange once after a few seconds it runs awesomely and I can go at least 25...I think...or it just seems really fast to me. Lol.
     
    #3 Hacksawdecap, Aug 22, 2011
    Last edited: Aug 22, 2011
  4. Texhun

    Texhun New Member

    Joined:
    Aug 2, 2011
    Messages:
    322
    Likes Received:
    0
    Have you tried moving the clip down on the needle if not try it and see what happens. My Dax RT was doing the same thing today when I put a jet in that was to small. So either try the clip or open up the jet if you can.
     
  5. wayne z

    wayne z New Member

    Joined:
    Dec 5, 2010
    Messages:
    1,746
    Likes Received:
    0
    Does it do this every time you give it throttle, or just when the motor is cold after first starting?


    when these engines are cold, they sometimes need the choke applied some for a block or so.
     
  6. Texhun

    Texhun New Member

    Joined:
    Aug 2, 2011
    Messages:
    322
    Likes Received:
    0
    Yes that is true what wayne said it may just be cold. However if your jet is to small it will do that, how does it run normally does it struggle at higher speeds if it does I'm guessing its the jet.
     
  7. Hacksawdecap

    Hacksawdecap New Member

    Joined:
    Jul 20, 2011
    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    It runs perfectly it doesnt struggle at higher speeds. I'm guessing it's a cold engine and the carb is just trying to get some fuel
     
  8. Texhun

    Texhun New Member

    Joined:
    Aug 2, 2011
    Messages:
    322
    Likes Received:
    0
    It could very well be. From what I learned about my CNS that I used is its very nit picky about being cold or lean.
     

Share This Page