Bike runs good once started, but pedaling is difficult

Discussion in 'Motorized Bicycle General Discussion' started by BOREDTrackRacer, Jan 25, 2010.

  1. BOREDTrackRacer

    BOREDTrackRacer New Member

    Joined:
    Nov 10, 2009
    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
    I've had my bike up and running for a few months now. Its recently developed a problem where when I have the clutch pulled all the way in to pedal, it is very difficult to pedal and also makes a squealing noise. Once I get the bike started its fine.

    I have tried readjusting the clutch, I took off the side cover and looked at the flower nut and loosened that, didn't help. What else could it be? Thanks in advance
     
  2. 2door

    2door Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Sep 15, 2008
    Messages:
    16,301
    Likes Received:
    25
    Sounds like cable stretch to me. The clutch cable can, over time stretch requiring readjustment of the cable tension at the engine clutch lever. You'll want to shoot for about an 1/8" play at the lever, no more than that. The cable should be snug but not tight. If you've ruled this out get back to us.
    Tom
     
    #2 2door, Jan 25, 2010
    Last edited: Jan 25, 2010
  3. BOREDTrackRacer

    BOREDTrackRacer New Member

    Joined:
    Nov 10, 2009
    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
    I have adjusted the clutch cable numerous times to no avail..
     
  4. Norman

    Norman LORD VADER Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    2,605
    Likes Received:
    1
    have you greased the short clutch rod and the ball bearing behind it ?
     
  5. bairdco

    bairdco a guy who makes cool bikes

    Joined:
    Aug 18, 2009
    Messages:
    6,350
    Likes Received:
    25
    have you tried lifting the bike up and spinning the wheel with the clutch engaged? could be damaged bearings, cones too tight, or a messed up coaster brake.
     

Share This Page