Motorized Bicycle Engine Kit Forum  

Sponsors



Go Back   Motorized Bicycle Engine Kit Forum > Motorized Bicycle Mechanical Components > Lighting and Electrical

Lighting and Electrical Things that go ZOT! Ignition components, batteries, lighting and accessories

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-27-2016, 11:14 PM
lucajo16 lucajo16 is offline
Motorized Bicycle Senior Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: cincinnati, ohio
Posts: 85
Default 66cc no spark! please help!

Ok so I'm by now used to getting into the technical issues and repairing required by the 66cc engines but this one has me stumped. The other week I had to replace the magneto which I got the new one from a local shop. they did grind the gum off the mag. And it sparked for me for alittle while. But I think I over ran the engine the other day and it just failed to spark. At first I thought it was a spark plug which when I checked the plug it looked fouled so I went to a local auto shop and got an NGK B7HS cause its hot out....bought four. so I get back to where my bike is and put the plug in....no spark

So I looked at the CDI which it looked old. I took a multimeter to it and one connection read 47 ohms (( I had it set to 2000 ohms. )) the other one said zero so I thought it was the CDI....replaced that....no spark. I got the CDI From the same guy I got the mag from and the CDI connections looked tanned out like they have been used....he says there from sitting...idk.

At this point I'm ready to give up on this engine and get a new one. I don't want to take it to the mechanic cause he can be a pain in the ass to deal with. Please help obi wan your our (( me and my bike)) only hope!
Reply With Quote
  #2  
Old 07-28-2016, 12:26 AM
Kioshk's Avatar
Kioshk Kioshk is offline
Motorized Bicycle Elite Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Connecticut
Posts: 1,103
Default Re: 66cc no spark! please help!

Forget the CDI; what's your coil's resistance? Check the blue-wire to the armature.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-28-2016, 12:31 AM
lucajo16 lucajo16 is offline
Motorized Bicycle Senior Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: cincinnati, ohio
Posts: 85
Default Re: 66cc no spark! please help!

Well when it comes to the mag do I pull it out of the engine or do I leave it in and check? And what ohms? I did it at the 2000 mark on my reader with the old cdi
Reply With Quote
  #4  
Old 07-28-2016, 11:15 AM
Venice Motor Bikes's Avatar
Venice Motor Bikes Venice Motor Bikes is offline
Custom Builder / Dealer/Los Angeles
 
Join Date: Mar 2008
Location: Los Angeles, CA.
Posts: 6,095
Default Re: 66cc no spark! please help!

When there's no spark?, it's 99.999% certain that the magneto is at fault.
(not the CDI or spark plug).
__________________
For motorized bicycle sales, service & engine kits in Los Angeles, please visit us at- www.VeniceMotorBikes.com

Follow VMB on facebook>>> facebook.com/VeniceMotorBikes

Follow VMB on Instagram>>> instagram.com/venicemotorbikes
Reply With Quote
  #5  
Old 07-28-2016, 11:22 AM
lucajo16 lucajo16 is offline
Motorized Bicycle Senior Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: cincinnati, ohio
Posts: 85
Default Re: 66cc no spark! please help!

Well I know as far as my testing is confirmed by the bike berry YouTube channel I'm doing it wrong. So when I get home I'm going to pull both out and retest them. I did get the 2000 ohms part right. I wasn't testing it right.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-28-2016, 11:22 AM
lucajo16 lucajo16 is offline
Motorized Bicycle Senior Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: cincinnati, ohio
Posts: 85
Default Re: 66cc no spark! please help!

Lol sorry first time using my multimeter! XD
Reply With Quote
  #7  
Old 07-28-2016, 12:38 PM
Kioshk's Avatar
Kioshk Kioshk is offline
Motorized Bicycle Elite Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Connecticut
Posts: 1,103
Default Re: 66cc no spark! please help!

You can test the armature-coil while it's in the engine.

If your coil has the 3rd white-wire, either isolate it or snip it off at the base; you won't need it.

The coil resistance should be around 320k-Ohms. If it's HUGE (basically infinite), your have a problem somewhere in the circuit.

Disconnect the black and blue wires from the CDI.

First check the resistance between the black and blue wires.

If it's not about 320k-ohms, check the resistance between the black-wire and anywhere on your engine-metal. This is ground and should be zero. If it's not, your ground is bad. If the black-wire is soldered to the coil, check the solder-joint. If it's connected to the armature under on of the screws, make sure the armature is grounded (check resistance between it and your engine-metal).

If the ground's good, check the blue-wire similarly. You should read about 320k-ohms between the blue-wire and the armature and the engine-metal.

Remember, the black-wire is "ground". It's just an extension of the engine/armature metal.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-10-2016, 10:05 PM
LandSpeedRecord's Avatar
LandSpeedRecord LandSpeedRecord is offline
Dealer
 
Join Date: Dec 2014
Location: Tucson
Posts: 604
Default Re: 66cc no spark! please help!

Not sure what your latest findings are. While you are at it with the multi meter set it to where it makes a tone for continuity then test all your wires tip to tip. I have found where the crimped on connector at the end of the mag wire simply wasn't touching the wire core. Zero dollar fix. If these parts work when they come out of the box they tend to work a long time but the factory connections are pretty weak on even the best kits. Hope this helps, let us know if you got going.
Reply With Quote
  #9  
Old 08-11-2016, 09:39 AM
lucajo16 lucajo16 is offline
Motorized Bicycle Senior Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: cincinnati, ohio
Posts: 85
Default Re: 66cc no spark! please help!

I replaced the mag and the CDI. It ran but its got a different issue. I plan on rebuilding it from the crank up. Thanks for all the help guys
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 11:35 AM.


Sponsors

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
MotorBicycling.com